Yükseköğretim Bilgi Yönetim Sistemi 2017-2018 istatistiklerine göre; Türkiye'de 2,768,757 önlisans programına kayıtlı öğrenci, 4,241,841 lisans programına kayıtlı öğrenci, 454,673 yüksek lisans programına kayıtlı öğrenci ve 95,100 doktora programına kayıtlı öğrenci bulunuyor.
Örgün, ikinci öğretim, açık eğitim, uzaktan eğitim, dışarıdan ya da yaygın eğitim gibi her geçen gün daha artmakta olan eğitim - öğretim seçenekleri ile birlikte üniversite okumak üzere başvuranların ve herhangi bir yükseköğretim programından mezun olanların sayıları da doğru orantılı bir şekilde artmaktadır.
Haliyle, diplomalı işsizlerin sayısında da gözle görünür bir artış söz konusu… Bu durumu başlı başına tartışılması gereken bir konu olarak değerlendiriyor ve ilerleyen blog konularımızda ele almak üzere asıl konumuza geri dönüyoruz.
İyi bir kariyer planlaması yapabilmek için eğitimin önemi yadsınamaz bir gerçek… Peki, meslek sahibi olmak ve iyi bir kariyer planlaması yapabilmek için nasıl bir eğitim almalıyız?
Kariyer Yolculuğunun Tek Yola Çıkış Noktası Üniversite Mi?
Bir meslek sahibi olmak ve iyi bir işte çalışmak, hayatımızı idame ettirebilmek için gerekli en temel unsur olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu noktada herkes, ilgi alanlarını, yeteneklerini, karakter özelliklerini, hayal ettiklerini ve nerede olmak istediğini sorgulamakta ve bu doğrultuda hayatını kazanacağı mesleğe karar vermektedir. Karar verilen mesleğin gereklilikleri doğrultusunda; yetenek ve meslek becerisi kazanılacak alanlara ya da akademik eğitime yönelinmektedir.
Akademik eğitime ihtiyaç duyulan mesleklerin eğitimini almak isteyenler ise, eğitim almak istedikleri kurumu, pek çok farklı kriteri göz önünde bulundurarak karar vermektedirler. Üniversitenin yapısı, yetkinliği, verdiği mezunların işe yerleşme istatistikleri, kampüsün bulunduğu il gibi faktörler akademik eğitim kararı alanların değerlendirme esnasında dikkat ettikleri unsurlar içerisinde yer almaktadır.
Clarivate Analytics/InCites ve YÖK'ün yayımlamış olduğu veriler doğrultusunda Türkiye'deki üniversitelerin başarı sıralamalarını açıklayan URAP, 2018-2019 Türkiye üniversiteler sıralamasını yayınladı ve bu sıralama milyonlarca öğrencinin dikkatini çekti. Kariyer yolculuğuna sağlam temeller atarak, yolunda sağlam adımlarla ilerlemek isteyen öğrenciler, açıklanan bu liste doğrultusunda üniversite seçimlerini şekillendirmeye özen gösteriyorlar.
Dünyanın En İyi Üniversiteleri
CWUR World University Rankings dünyanın en iyi üniversiteleri 2018 - 2019 raporuna göre Harvard Üniversitesi (ABD) başı çekiyor.
Dünya Üniversite Sıralaması Merkezinin yayınladığı, "Dünyanın En İyi 1000 Üniversitesi" listesinin ilk 10 sıralaması şu şekildedir:
- Harvard Üniversitesi (ABD)
- Stanford Üniversitesi (ABD)
- Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (ABD)
- Cambridge Üniversitesi (İngiltere)
- Oxford Üniversitesi (İngiltere)
- Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley (ABD)
- Princeton Üniversitesi (ABD)
- Columbia Üniversitesi (ABD)
- Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü (ABD)
- Chicago Üniversitesi (ABD)
Üniversitelerin sıralamaları belirlenirken; öğretim kalitesi, iş gücü piyasasında mezunlarına olan talep, akademik personelin kalitesi, yayın sayısı, yayın kalitesi, bilimsel ortamdaki etkisi ve kaynak gösterilmesi gibi kriterlere bakılan listede ne yazık ki; Türkiye'den hiçbir üniversitenin ilk 100 içine giremediği görülmektedir. Dünyanın en iyi 1000 üniversitesi arasında gösterilen 13 Türk üniversitesine ve sıralamalarına bakacak olursak;
- Hacettepe Üniversitesi - 525
- İstanbul Üniversitesi - 560
- Ortadoğu Teknik Üniversitesi - 596
- Ege Üniversitesi - 616
- Ankara Üniversitesi - 625
- İstanbul Teknik Üniversitesi - 648
- Gazi Üniversitesi - 679
- Boğaziçi Üniversitesi - 740
- Bilkent Üniversitesi - 789
- Erciyes Üniversitesi - 874
- Çukurova Üniversitesi - 932
- 9 Eylül Üniversitesi - 938
- Atatürk Üniversitesi - 979
En Çok Tercih Edilen Akademik Eğitim Programları
Dünya sıralamasında tablo bu şekildeyken URAP tarafından açıklanan listeye göre 2018-2019 yılı Türkiye geneli en başarılı üniversiteler şunlardır:
Hacettepe Üniversitesinin başı çektiği listede; Orta Doğu Teknik Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Koç Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Ege Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi yer almaktadır. Üniversite sıralamasından sonra, en çok tercih edilen bölümler listesine de bir göz atmakta fayda var.
YÖK tarafından açıklanan en çok tercih edilen bölümlerin verileri doğrultusunda "Sağlık" alanındaki mesleklere büyük bir ilgi olduğu ortaya çıkmıştır. "Sağlık" dalında yer alan "Tıp" ve "Diş Hekimliği" bölümlerine olan yoğun ilgiden sonra "Hukuk" programlarının da oldukça fazla talep aldığı görülmektedir. "Psikoloji", "Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık", "Mimarlık", "Bilgisayar Mühendisliği", "İnşaat Mühendisliği", "Elektrik - Elektronik Mühendisliği","İlahiyat" ve "Eğitim Bilimleri" bölümlerini de sırasıyla kendine bu listede yer bulmaktadır.
Dikkat çeken bu veriler, meslek seçimi için belki de hayatının en önemli dönüm noktasında olan üniversite adayı öğrenciler için oldukça büyük önem taşımaktadır. 3 şubesi ile ev konforunu yurt ortamına taşıyan, Gazi Üniversitesine en yakın yurt olmasının yanı sıra, birçok üniversiteye tek vasıta ile konforlu ulaşım imkanı sağlayan merkezi konum avantajlı A&C Özel Kız Öğrenci Yurtları, Türkiye'nin başkenti Ankara'da öğrenim hayatına devam etmek isteyen tüm kız öğrencilerin en gözde tercihi olmaktadır.