Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 pandemisi sebebiyle alınan sağlık önlemleri kapsamında Yükseköğretim Kurumları Sınav(YKS) tarihinin, iki kere değiştiği ilgili yetkililerce açıklandı. Sınav tarihinin, önce temmuz ayına daha sonra yeniden haziran ayına alındığı duyuruldu. Buna göre; 2020-YKS en son açıklanan sınav tarihinden, yaklaşık bir ay öne çekilmiş oldu ve iki kere yaşanılan bu tarih değişikliği, pekçok tartışmayı da beraberinde getirdi.
Son olarak, milyonlarca öğrenciyi yakından ilgilendiren 2020 Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın 27-28 Haziran 2020 tarihlerinde yapılacağı duyuruldu. Bu süreçten hiç şüphesiz ki; en çok sınava katılacak olan yaklaşık 2.5 milyon öğrenci ve velilerini etkilendi. Sınava sayılı günler kaldığı bu dönemde uzmanlar, psikolojik hazırlığın da en az akademik hazırlık kadar önemli olduğunu dile getiriyorlar.
Sınava Odaklan
Bütün adayların zor bir süreçten geçtiği ortada fakat şu zamana kadar verilen emeklerin boşa gitmemesi için tüm adayların, hızlıca toparlanıp sınava odaklanmaları gerekiyor. Şu an her şeyi bir kenara bırakıp, sınava odaklanmalı ve daha fazla vakit kaybetmeden dikkatinizi toplamalı ve çalışma planlarınızı oluşturmalısınız. Bu süreçte mümkün olduğu kadar stresten uzak durmaya çalışın. Unutmayın; motivasyonuzu kaybetmez, hedefinize odaklanırsanız başarıya ulaşmak için önünüzde hiçbir engel duramaz.
Pes Etme, Çalışmaya Devam Et
Sınav, bir maratondur ve bitiş çizgisine ulaşılana kadar ter atılması gerekir. Son bir ay kaldı diye rehavete kapılmadan, sistemli bir şekilde çalışmaya devam etmelisiniz. Bugüne dek netlerinizde bir artış olmadıysa da çalışmayı kesinlikle bırakmamalısınız çünkü; uzmanlar tarafından sınav çalışma periyodundaki son bir ay, yükseliş devri olarak tanımlanmaktadır.
Konu Tekrarı Önemli
Ders çalışma sistemi oluşturmuş, sistematik çalışan öğrencilerin hedeflerine daha kolay ulaştıkları bir gerçektir. Bugüne kadar bir çalışma planınız yoksa bile hemen kendinize, temposu yüksek bir plan oluşturun. Anlayabileceğinizi düşündüğünüz konulara yönelin ve yıl boyunca gayret göstermenize rağmen yapamadığınız konular varsa bunları eleyin, zaman kazanın.
Peki ama hangi konuya, nasıl çalışacağınıza nasıl karar vereceksiniz? Bu sorunun cevabı çözmüş olduğunuz deneme sınavlarında saklı! Deneme sınavlarında eksik yaptığınız konuları belirleyin ve bu konuların sınavlarda çıkma oranlarına bakın. Sınavda çok çıkan konular içinden kendinize bir sıralama yapın ve istikrarlı olarak konuya yoğunlaşın.
Eksik olduğunuz konuları, endişe etmeden sistematik olarak tekrar edin. 10-15 dakikalık hızlı tekrarların ardından bolca soru çözerek, konuları pekiştirin. Sınavda sık çıkan konuları öncelikli olarak bitirirseniz, sınavda daha fazla net yapma şansınızı artırmış olursunuz.
Genel Tekrar Testleri ve Deneme Sınavları
Her gün mutlaka genel tekrar testleri ve deneme sınavları çözmeye özen gösterin. Deneme sınavı sonuçlarınız, bazen iyi bazen kötü olabilir. Karamsarlığa kapılmayın ve deneme sınavlarını, eksiklerinizi fark etmek için fırsat olarak görün. Yanlış yaptığınız her sorunun çözümünü de mutlaka öğrenin ve pekiştirin.
Geçmiş yıllarda çıkmış soruları çözmeniz size mutlak fayda sağlayacaktır. Bu yüzden, geçmiş yıllarda çıkmış sınav sorularını mutlaka çözmeye özen gösterin. Zira; ÖSYM’nin kendine özgü bazı soru kalıpları bulunmaktadır ve bazen bu sorularda ufak değişiklikler yaparak, tekrar sorabilmektedir. Geçmiş yıllarda çıkmış soruları çözerek, bu soru kalıplarına aşina olursunuz ve sınavda, benzer sorularla karşılaştığınızda soruyu daha hızlı çözebilirsiniz.
Sınav Provası
Deneme sınavı çözerken, sınavın provasını da yapabilirsiniz. Böylece; sınav heyecanınızı azaltabilir, nerede bocaladığınızı erkenden görüp, müdahale edebilirsiniz.
Sınav provası yaparken, gerçek sınav sürelerini ve koşullarını baz alın. 2020 YKS pandemi dönemi koşullarına göre şekillendirildiği için sınav boyunca maske takma zorunluluğu var. Buna alışmak ve sınavda maske kullanımı ile ilgili sıkıntı yaşamamak adına evde deneme sınavını, gerçek sınav provası haline getirin ve sınav süresi boyunca yerinizden kalkmayın ve maskenizi çıkarmayın.
Bilindiği üzere, 2020 YKS sınav süresi uzatıldı. Sadece pandemi dönemine özel olarak 30 dakika uzatılan sınav süresi; daha önce 135 dakikayken, bu yıl 165 dakikaya yükseltildi. Deneme sınavınızı yaparken 165 dakika üzerinden sınav provası yapabilirsiniz.
Ayrıca; sınav gününe kadar uyuma, uyanma, yeme-içme ve kahvaltı saati gibi alışkanlıklarınızı da rutin haline getirmenizi tavsiye ederiz. Örneğin; sınav sabahı kaçta kalkılacaksa şimdiden o saatte kalkmak, kahvaltı yapmak, sınav anında çay kahve içilemeyeceği için sınav saati olan zaman diliminde çay, kahve tüketmemek gibi alışkanlıkları şimdiden kazanabilir ve sınav günü stresinizi büyük oranda azaltabilirsiniz.
Kendinize Güvenin
Tüm yıl boyunca emek verdiğiniz sınav için son olarak yapmanız gereken şey; kendinize güvenmek… Korkmayın, kendinize güvenin!
Son olarak küçük bir tüyo! Sınav sorularının zorluk dereceleri, birbirinden farklıdır; yüzde 10’u çok kolay, yüzde 20’si kolay, yüzde 40’ı normal, yüzde 20’si zor, yüzde 10’u çok zor şeklindedir. Bu bilgi doğrultusunda Normal + Kolay + Çok Kolay olan derecedeki soruları yapmanız, sınavın %70’ini başarmanız demek! O halde, kendinize güvenmemek için hiçbir nedeniniz yok.
Özel AC Kız Öğrenci Yurdu olarak 2020 YKS sınavına katılacak tüm öğrencilere başarılar diler; yeni eğitim öğretim döneminde sizleri de aramızda görmekten büyük bir mutluluk duyacağımızı hatırlatmak isteriz.