Doğduğumuz andan aldığımız son nefese dek, çevremizle bir iletişim halinde olduğumuz yadsınamaz bir gerçek… Haliyle iletişim, her birimizin zorunlu olarak dahil olduğu bir süreç ve önemli bir olgu olarak karşımıza çıkıyor.
İletişiminin her yerde, her zaman olduğu göz önüne alındığında bu kavramın önemi daha da ön plana çıkmaktadır. O halde; "İletişim Nedir?" sorusuna bir yanıt arayarak başlayalım.
İletişim sözcüğü, batı dillerindeki "communication" sözcüğünün karşılığı olarak dilimizde kullanılmaktadır. Commmunication sözcüğünün kökeninde, Latince communis sözcüğü bulunmaktadır ve bu kavramda birçok kişiye ve nesneye ait ortaklaşa gerçekleştirilen anlamında kullanılmaktadır. Bu noktadan yola çıkarak; iletişimin köken olarak sadece iletileri aktarmaktan ziyade, toplumsal olarak da bir etkileşimi içerdiğini söylemek mümkündür. (Zıllıoğlu, M. 2007 - İletişim Bilgisi ve Tanımı, Eskişehir: Açıköğretim Yayınları)
Dilimizde iletişim kelimesinin en genel geçer kabul görmüş tanımı ise; "Duygu, düşünce veya bilgilerin akla gelebilecek her türlü yolla başkalarına aktarılması, bildirişim, haberleşme, komünikasyon" şeklinde, TDK tarafından yayınlanmış olan açıklamasıdır.
İletişim, Evrensel Bir Kavramdır!
Günümüzde iletişim denildiğinde akla; sosyal medya, kitle iletişim araçları (televizyon, gazete, radyo, internet, sinema, tiyatro vb.) gibi sıklıkla dış dünyamızla irtibat halinde kalmamızı sağlayan iletişim araçları gelse de, iletişim olgusunun yalnızca insanoğluna özgü olduğunu düşünmek, oldukça yanlış bir tutumdur. Zira; iletişim evrensel bir kavramdır ve evrende yaşayan tüm canlılar arasında kurulan her türlü bağı temsil eder.
İlk insanların doğa ile bütünleşerek, yaşamlarını sürdürmek için çevreleri ve kendi aralarında kurdukları iletişimden, günümüz modern insanının çağın gereksinimleri doğrultusunda sıkça kullandığı kitle iletişim araçlarına değin iletişim kurmanın biçimleri değişse de, önemi değişmemiştir. Tarihsel süreç içerisinde sürekli bir gelişme gösteren ve insanların hayatta tutunmalarının en temel önceliği olan iletişim, insanlığın yaşamını şekillendirmeye devam etmektedir.
İnsan hayatını bu denli şekillendirebilen bir olgunun üzerine bilimsel çalışmalar yapılmaması ve bu konu üzerine uzmanlaşılmaması elbette düşünülemez. Bu doğrultuda, profesyonel iş hayatında aktif olarak rolü olan meslek dalları ve üniversitelerde iletişim fakülteleri yer almaktadır.
İşim Gücüm İlet'İşim Olsun!
İletişimin, insanoğlu var olduğu sürece var olacağı ve önemini koruyacak bilincinde olanlar ile iletişimin sihrine inananlar, iletişimin gücünün farkına vardığından bu konu üzerine detaylı çalışmalar yapmışlardır. İletişim kavramı detaylandırılarak, açıklanmaya çalışılmıştır ve çağın gereksinimleri doğrultusunda iletişim araçları da çeşitlenmiştir.
Yazının keşfedilmesi, matbaanın icadı gibi tarihi öneme sahip gelişmelerle iletişimin boyutu değişmeye başlamıştır ve elektriğin bulunmasından sonra telgraf, telefon, fotoğraf, radyo, televizyon, sinema, gazete ve son olarak içinde yaşadığımız çağın gereksinimi ile birlikte internet aracılığıyla hayatımıza dahil olmuş sosyal medya, kitlesel iletişimin ana unsurları olarak karşımıza çıkmaktadır.
Kitlesel iletişim mecraları çeşitlendikçe iletişim, profesyonel iş yaşamınında vazgeçilmez bir unsuru olarak kendine tahtı sarsılmaz bir alan edinmiştir. Gazetecilik, sinema, radyo, televizyon, sosyal medya yönetimi, halkla ilişkiler ve tanıtım gibi iletişim çerçevesinde ihtisaslaşılan meslek dalları ön plana çıkmıştır. Bu alanlarda uzman ve kalifiye eleman yetiştirmek amacıyla ise; üniversitelerin bünyesinde "İletişim Fakülteleri" dahilinde pek çok bölüm eğitim vermeye devam etmektedir.
Hacı Bayram Veli Üniversitesi İletişim Fakültesi
Türkiye'nin köklü ve önde gelen üniversiteleri bünyesinde yer alan iletişim fakülteleri ve bağlı bulunulan bölümler, bu alanda çalışmak isteyen öğrenciler tarafından sıklıkla tercih sebebi olmaktadır.
Gazi Üniversitesi bünyesinde uzun yıllar sağlam temeller üzerine inşa edilmiş İletişim Fakültesi, engin akademik ve kurumsal deneyimini Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesine aktararak, deneyim harmanlı yenilikçi bir üniversite olarak iletişim okumak isteyen öğrencilerin karşısına, yepyeni bir alternatif olarak çıkmaktadır.
Gazetecilik, Halkla İlişkiler ve Tanıtım, Radyo - Televizyon - Sinema bölümlerini bünyesinde barındıran Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İletişim Fakültesi, 06 Şubat 2019 tarihi itibariyle öğrenim faaliyetlerine yeni kampüsünde devam edeceğini duyurmuştur.
A&C Özel Kız Öğrenci Yurdunun 2. şubesine ve 3. şubesinin tam karşısına taşınan ve yalnızca yürüme mesafesinde bulunan Hacı Bayram Veli Üniversitesi İletişim Fakültesi, yeni yerleşkesi ile iletişimin büyüsüne kapılan ve iletişimin gücüyle, hayatına yön vermek isteyen tüm öğrencilerin yeni adresi olmaya aday…
Siz de, yeni kampüs avantajı ile köklü eğitimi bir arada deneyimlemek isterseniz, tercihinizi yaparken Hacı Bayram Veli Üniversitesi İletişim Fakültesini göz önünde bulundurmayı sakın ihmal etmeyin.
İletişimin gücüne inanan kız öğrenci adaylarımızı, yeni dönemde A&C Özel Kız Öğrenci Yurdu şubelerimize mutlaka bekleriz.