Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk; 22 Eylül 1924’te yaptığı bir konuşması sırasında "Dünyada her şey için, maddiyat için, maneviyat için, başarı için en hakiki mürşit ilimdir, fendir. İlim ve fennin haricinde mürşit aramak gaflettir, cehalettir, delalettir. Yalnız ilim ve fennin yaşadığımız her dakikadaki safhalarının gelişimini anlamak ve zamanla takip etmek gerekir" diyerek, eğitime verdiği önemi her fırsatta açıkça dile getirmiştir.
Türkiye Cumhuriyeti devletini, çağdaş uygarlık düzeyinin üstüne çıkarma yolunda kalite bir eğitim-öğretim gerektiği su götürmez bir gerçektir. Bu bilinçle; her geçen gün sayısı artmakta olan üniversitelerimiz, dünya sıralamalarında kendilerine yer bulmakta ve eğitimde kalite çıtasını daha yükseklere çıkarmaktadır.
YÖS (Yabancı Öğrenci Sınavı) Nedir?
Dünyada yapılan 8 ayrı sıralama sisteminin en az birinde ilk 500’de adı geçen Türk üniversiteleri, Türkiye’de öğrenim görmek isteyen yabancı uyruklu öğrencileri oldukça cezbetmektedir. İstanbul Üniversitesi, ODTÜ, Hacettepe, Ankara Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Bilkent, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi gibi öncü ve köklü üniversitelerimiz dünya sıralamasında yer alarak, kaliteli eğitim almak isteyen öğrencilerin karşısına önemli alternatifler olarak çıkmaktadır.
YÖK tarafından açıklanan 2017-2018 istatistiklerine göre; Türkiye’de 2768757 önlisans programına kayıtlı öğrenci, 4241841 lisans programına kayıtlı öğrenci, 454673 yüksek lisans programına kayıtlı öğrenci ve 95100 doktora programına kayıtlı öğrenci bulunmaktadır.
Leiden tarafından yapılan en iyi ve en güvenilir üniversite sıralamasında en az 20 Türk üniversitesinin yer alması, yabancı uyruklu öğrencilerin üniversite eğitimi için Türkiye’yi tercih etmelerinde büyük rol oynamaktadır. Dünya sıralamalarında ilk 500’de yer alan üniversitelerimizdeki eğitim-öğretim standartlarının yüksek olması, başarılı akademik kadrolar, dünya ile entegre olmayı başarmış öğrenim, uluslararası düzeyde geçerliliği olan diploma programları, modern ve donanımlı kampüs yaşamı, ekonomik ve güvenilir eğitim gibi unsurların yanı sıra, Türk misafirperverliği ve kolay kurulan dostane ilişkiler, kolay ulaşım, barınma ve beslenme imkanı gibi koşulları ile yabancı uyruklu öğrencilerin tercihini etkilemektedir.
Türkiye’de öğrenim görmeyi tercih eden yabancı uyruklu öğrencilerin sayısal verileri, bu gerçeği daha net aydınlatacaktır. Yine YÖK tarafından açıklanan 2017-2018 istatistiklerine göre; Türkiye’de öğrenim gören yabancı uyuklu öğrencilerin sayısı ise şu şekilde açıklanmıştır: 8600 önlisans programına kayıtlı yabancı uyruklu öğrenci, 89381 lisans programına kayıtlı yabancı uyruklu öğrenci, 19127 yüksek lisans programına kayıtlı yabancı uyruklu öğrenci ve 8030 doktora programına kayıtlı yabancı uyruklu öğrenci eğitim-öğretim hayatına devam etmektedir.
TÜRKİYE’DE YABANCI UYRUKLU ÖĞRENCİ SINAVI NASIL YAPILIYOR?
Her yıl, farklı uyruklardan en az 5 bin üniversite öğrenci adayı Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı (YÖS) sınavına katılmaktadır. 2011 yılına kadar ÖSYM (Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi) tarafından, her yıl Haziran ayında gerçekleştirilmekteydi. ÖSYM’nin 21.01.2010 yılında aldığı kurul kararına göre; 2010 – 2011 akademik yılından itibaren, YÖS sınavı ÖSYM bünyesinden çıkartılarak, her üniversitenin kendi bünyesine aktarıldı.
Hala geçerlilikte olan Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı (YÖS) için ÖSYM tarafından yapılan açıklama aşağıdaki gibidir:
“Türkiye’de ön lisans ve lisan öğrenimi görmek isteyen yabancı uyruklu öğrenciler ortaöğretim kurumundan mezun olmuş ve ilgili üniversite bünyesinde hazırlanmış, Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) tarafından onaylanmış sınavlara girecek ve bu sınavlardan alınan puanlar ile istenen belgeleri sağladıktan sonra üniversite eğitimi için başvurularını bizzat üniversitelere gerçekleştirecektir.’’
Yabancı Uyruklu Kız Öğrencilerin Konaklamadaki Tek Tercihi: A&C Özel Kız Öğrenci Yurtları
3 şubesi ile ev konforunu yurt ortamına taşıyan, Gazi Üniversitesine en yakın yurt olmasının yanı sıra, birçok üniversiteye tek vasıta ile konforlu ulaşım imkanı sağlayan merkezi konum avantajlı A&C Özel Kız Öğrenci Yurtları, Türkiye’nin başkenti Ankara’da öğrenim hayatına devam etmek isteyen yabancı uyruklu kız öğrencilerin de gözde tercihi olmaktadır.
Ev konforunda konaklama keyfi, “anne eli değmiş gibi” dedirttiren lezzet dolu akşam yemekleri, açık büfe kahvaltı keyfi, oldukça titiz temizlik hizmeti ve sıcacık, ömürlük dostlukların kurulduğu ortamı ile üniversite hayatını keyfe dönüştüren A&C Özel Kız Öğrenci Yurtları; Gazi Üniversitesine en yakın yurt olmasının yanı sıra, Hacı Bayram Veli Üniversitesine en yakın yurt olma özelliğini taşıyan Özel A&C Kız Öğrenci Yurtları, Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Savunma Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Gülhane Tıp Fakültesi, Gülhane Hemşirelik Fakültesi, Gülhane Sağlık Bilimleri Fakültesi, Gülhane Diş Hekimliği Fakültesi, Gülhane Eczacılık Fakültesi ve Gülhane Sağlık Meslek Yüksekokulu gibi birçok üniversiteye tek vasıta ile konforlu ulaşım imkanı tanımaktadır.
Ankara’yı yeni keşfetmekte olan yabancı uyruklu öğrenciler için birçok avantajı bünyesinde barından A&C Özel Kız Öğrenci Yurtları; tüm öğrencilere keyif ve başarı dolu bir öğrenim hayatı diler.