Fiziksel, zihinsel, iletişimsel, sosyal ve duygusal gelişimlerindeki özellikler nedeniyle normal gelişimden farklılık gösteren ve normal eğitim-öğretimden yararlanamayan, kısmen yararlanan veya yararlandığı hâlde destek programları ile eğitimlerini devam ettirebilen bireyler için; özel olarak yetiştirilmiş personel tarafından sunulan özel yöntem ve araçlarla, gerekirse özel mekanlarda her özel gereksinimli grup için farklı olarak geliştirilmiş özel programlarla sürdürülen eğitime "özel eğitim” adı verilmektedir.
Çeşitli nedenlerle, bireysel özellikleri ve eğitim yeterlilikleri açısından yaşıtlarından beklenilen düzeyden anlamlı farklılık gösteren bireylere, özel eğitim verilmesi ve topluma kazandırılması gerekmektedir.
Özel eğitim ile özel eğitime gereksinimi olan bireylerin; toplumla kaynaşması sağlanarak, bağımsız ve üretici bireyler olmasını sağlayacak becerilerle donatılması amaçlanmaktadır. Bu bireylerin; toplum içindeki rollerini gerçekleştiren, başkaları ile iyi ilişkiler kuran, iş birliği içinde çalışabilen, çevresine uyum sağlayabilen, üretici ve mutlu bir vatandaş olarak yetişmeleri; toplum içinde bağımsız yaşamaları ve kendi kendilerine yeterli bir duruma gelmelerine yönelik temel yaşam becerilerini geliştirmeleri; uygun eğitim programları ile özel yöntem, personel ve araç-gereç kullanarak eğitim ihtiyaçları, yeterlilikleri, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda üst öğrenime, iş ve meslek alanlarına ve hayata hazırlanmaları özel eğitim programları ile sağlanmaktadır. Ayrıca; üstün yetenekli olan bireylerin, yetenekleri doğrultusunda özel eğitim ile yeteneklerinin en üst düzeye çıkarılması hedeflenmektedir.
Kimlerin Özel Eğitime İhtiyacı Vardır?
Doğum öncesi, doğum sırası ve doğum sonrasında, gelişim sürecinde oluşan çeşitli nedenlere bağlı olarak; bilişsel, dil, hareket, fizik, sosyal ve duygusal gelişimlerinde ölçme araçlarıyla ölçülebilen düzeyde yetersizlik, yavaşlama, gerileme veya ileride olma sonucunda yaşıtlarına göre farklı özellikler gösteren ve normal eğitim programlarından yararlanamayan, kısmen yararlanan veya yararlandığı halde destek programları ile eğitimlerini devam ettirebilen bireylerdir. (Baykoç Dönmez, 2009)
Özel gereksinimli bireyler; özel öğrenme güçlüğü, dil ve konuşma güçlüğü, yaygın gelişimsel bozukluk, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB), bedensel yetersizlik, süreğen hastalık ve ortopedik yetersizlik, işitme yetersizliği, görme yetersizliği, zihinsel yetersizlik veya üstün ve özel yetenekli gruplar olarak değerlendirilmektedir.
Özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin, eğitimlerinin gerçekleştirilmesi için çok yönlü disiplinler arası ekip modelinin kullanılması ve ekip çalışması yapılırken, farklı alanlarda çalışan uzmanlardan bilgi alınarak eğitim planı çıkarılması gerekmektedir
Özel Eğitime Gönül Vermiş Eğitimin Özel Neferleri, Parlayan Yıldızları Ankara’da Buluşuyor!
Özel eğitim, özel rehabilitasyon merkezleri veya kamu kurumlarına bağlı eğitim ve rehabilitasyon merkezleri; özel eğitim gerektiren bireylerin yetenek ve potansiyellerini açığa çıkararak, motive edecek, dışlanmayacakları hissini yansıtarak, birey olarak onları topluma kazandırmayı amaçlayan eğitim verilmesini sağlamaktadırlar. Bu amaca ulaşabilmek için alanında uzman, üstlendiği sorumluğun farkında ve işini severek yapan eğiticilere ihtiyaç duyulmaktadır.
Özel eğitimde, eğitim ihtiyacı çocuğun durumuna ve ihtiyaçlarına göre farklılık gösterebilmektedir. Özel eğitim programları, okullarda uygulanan genel eğitim programlarıyla aynı değildir ve özel olarak hazırlanmaktadır. Bu sebeple; ihtiyaca göre standartın dışına çıkılarak, her çocuk için ayrı bir eğitim modeli uygulanabilmektedir.
Programı – eğitimi verecek olan eğitimcilerde, özel eğitim ile ilgili gerekli eğitimleri almış, alanında uzman özel eğitmenlerdir ve özel eğitim verebilmeleri için özel bir takım eğitim süreçlerini tamamlamakla yükümlüdürler. MEB tarafından “Özel Eğitim Alanından Destek Eğitimi Verecek Uzman Öğretici Kursu” ile belirlenen alanlardan katılımcıların eğitimi ile özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri ile özel destek eğitimi programı uygulayan özel eğitim okullarına, belirtilen alanlarda görevlendirilmek üzere öğretici yetiştirilmektedir.
A&C Özel Kız Öğrenci Yurtları, Özel Eğitimin Özel Neferlerini Misafir Etmekten Dolayı Büyük Gurur Duyuyor!
Milli Eğitim Bakanlığ tarafından duyurusu yapılan 14.01.2019 - 08.02.2019 tarihleri arasında Ankara - Hizmet İçi Eğitim Enstitüsü’nde, resmi kurumlara ataması yapılmayıp, özel öğretim kurumları ile sözleşme imzalayan görevlendirme onayları olan okul öncesi, çocuk gelişimi ve eğitimi veya sınıf öğretmenliği alanlarına kaynaklık eden program mezunlarının katılabileceği “Özel Eğitim Alanından Destek Eğitimi Verecek Uzman Öğretici Kursu” ile eğitim personeli ihtiyacının karşılanması planlanmaktadır.
Bu amaçla; Başkent Öğretmenevi yanında yer alan Hizmet İçi Eğitim Enstitüsü bünyesinde verilecek olan “Özel Eğitim Alanında Destek Verecek Uzman Öğretici Yetiştirme Kursu”na katılmak isteyen adayların 27/12/2018 tarihi mesai bitimene kadar ilgili belgeleri bulundukları il milli eğitim müdürlüklerine teslim etmekleri gerekmektedir. Başvuruları kabul gören kursiyerlerin listesi ookgm.meb.gov.tr adresinde duyurulacaktır.
A&C Özel Kız Öğrenci Yurtları, şubelerine yürüme mesafesinde olan konumu nedeniyle kursa katılım hakkı kazanan eğitim neferlerinin konaklama sorununa çözüm oluyor. Böylesine kutsal bir amaçla, Ankara’ya gelecek olan kursiyerler; A&C Özel Kız Öğrenci Yurtları konforunu ve rahat ulaşım ayrıcalığını yaşamak için sınırlı kontenjandan oluşan kampanyayı sakın kaçırmayın. Kampanya hakkında detaylı bilgi almak için 0 532 582 37 87 numaradan Leyla Kan ile görüşebilirler.