Menü
Sosyal Medya
Dil Seçiniz:
  1. Ana Sayfa
  2. Blog
  3. Üniversite Eğitimi Neden Gereklidir?

Üniversite Eğitimi Neden Gereklidir?

23/08/2019

ac-kiz-yurdu-blog-universite-egitimi-neden-gereklidir-img-1

Ülkemizde her geçen yıl üniversite, fakülte ve yüksekokul sayıları artmaktadır. Buna bağlı olarak okullar daha çok sayıda öğrenciye eğitim vermektedir. Türkiye'de 8 milyona yakın üniversite öğrencisi bulunmaktadır. Bu öğrencilere eğitim veren 181 tane üniversite mevcuttur. Türkiye’deki üniversitelerin ve üniversite okuyanların sayısı göz önünde bulundurulduğunda üniversite eğitiminin büyük bir öneme sahip olduğu görülmektedir. Üniversite eğitiminin son derece gerekli, hatta vazgeçilmez olmasının birçok nedeni vardır. Bunlardan en önemlisi, üniversitenin gençlerin sosyo-kültürel gelişimine olan katkısıdır. Üniversite okuyan bir birey; toplumu oluşturan diğer bireyleri, doğayı ve evreni daha kapsamlı bir şekilde algılama ve yorumlama imkanı bulmaktadır. Gençler bağımsızlığına daha çabuk kavuşarak kendi ayakları üzerinde durma olgunluğuna erişmektedir. Üniversite mezunları toplumda da prestijli bir statüye sahip olmaktadır. Bir toplumun hem ekonomik hem de sosyo-kültürel anlamda gelişim ve ilerleme gösterebilmesi için o toplumda üniversite mezunu bireylere ihtiyaç vardır.

Üniversite’ye Giriş Sınavı Nasıl Gerçekleştirilmektedir?

Ülkemizde üniversitelere giriş, çift aşamalı olarak gerçekleştirilen Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ile sağlanmaktadır. Temel Yeterlilik Testi (TYT) adı verilen ilk aşamada adayların barajı geçebilmek için 40 Türkçe, 40 Matematik, 20 Sosyal Bilimler ve 20 Fen Bilimleri olmak üzere toplam 120 soruluk sınavda 150 puana erişmeleri beklenir. Hesaplanan TYT puanları ile adaylar yalnızca 2 yıllık bölümler tercih edebilmektedirler. 4 yıllık bölüm tercih etmek isteyen ve ilk aşamada barajı geçen adayların ikinci aşama olan Alan Yeterlilik Testi (AYT)’ne girmeleri gerekmektedir. Bu aşamada adayların alanlarına göre belirlenen sayısal, sözel veya eşit ağırlık testlerini çözmeleri gerekmektedir . Alanı Yabancı Dil olan adaylar ise 80 soruluk yabancı dil testini çözmektedirler. Adayların tüm aşamalarda aldıkları puanlar Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı eklenerek hesaplanmakta ve başarı sıraları ile birlikte adaylara duyulmaktadır. Böylece tercih dönemi başlamaktadır.

ac-kiz-yurdu-blog-universite-egitimi-neden-gereklidir-img-2

Sayısal Veriler ile YKS 2019

YKS 2019, önceki yıllarda olduğu gibi çift aşamalı olarak gerçekleştirilmiştir. Bu sene diğer yıllardan farklı olarak ilk aşama TYT ikinci aşama AYT olarak adlandırılmıştır. ÖSYM verilerine göre 2019’da ilk aşama olan TYT’ye 2.390.0491, AYT’ye 1.880.800 aday katılmıştır. Yabancı Dil Testi (YDT)’ne ise 113.956 aday katılmıştır. Adayların %74.16’sı ilk oturumdaki 150 puan barajını geçmiştir. 2019 YKS’de TYT, Sayısal, Sözel ve Eşit Ağırlık’ta 500 tam puan alan 1’er aday bulunmaktadır. Yabancı Dil Testi’nden ise 5 aday 500 tam puan almıştır. Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı’nın hesaplanması ile birlikte 550 ve üzeri puanla yükseköğretim kurumlarına yerleşen adayların sayısı Sayısal’da 38, Sözel’de 3, Eşit Ağırlık’ta 5 ve Yabancı Dil’de 26 olmuştur. YKS netleri de sınav sonuçları ile birlikte belli olmuştur. TYT, yani ilk aşamanın ortalama netleri şöyledir: Matematik 5.67, Türkçe 14.67, Sosyal Bilimler 6.69, Fen Bilimleri 2.24. İkinci aşamada ise alanlara ve soru sayılarına göre netler şu şekildedir: Edebiyat 4.98 (24 soru), Tarih-1 2.04 (10 soru), Coğrafya-1 2.18 (6 soru), Tarih-2 1.98 (11 soru), Coğrafya-2 2.40 (11 soru), Felsefe Grubu 2.48 (12 soru), Din Kültürü/Ek Felsefe Grubu 1.07 (6 soru), Matematik 4.78 (40 soru), Fizik 1.03 (14 soru), Kimya 0,96 (13 soru), Biyoloji 1.30 (13 soru). YKS’de en başarılı olan iller Ankara, Denizli, Eskişehir, Kayseri, Konya, Bursa, Kırşehir, Aksaray, Niğde ve Trabzon olarak görülmektedir. Yayınlanan tercih istatistiklerine göre tercihlerin sonucunda 753.461 aday Lisans programlarından birine yerleşmiştir; açılan kontenjanların 90%’ı dolmuştur. Devlet üniversitelerinin Tıp ve Hukuk Fakülteleri’nde 100% doluluk sağlanmıştır. Boş kalan kontenjanların büyük bir bölümü ise mühendislik fakültelerine aittir.

Ankara’daki Üniversiteler

Ankara’da 20’nin üzerinde devlet ve vakıf üniversitesi faaliyet göstermektedir. Bu üniversitelerin birçoğu başarı sıralamasında, Türkiye’nin önde gelen fakülte ve bölümleri arasında yer alır. YÖK verilerine göre belirlenen Türkiye’nin en başarılı üniversiteleri listesinde ilk 10’da Ankara’da bulunan 5 tane üniversite bulunmaktadır. Bu üniversiteler Hacettepe Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi ve Gazi Üniversitesi’dir. Bu üniversitelerin yüksek başarı sıralamaları, sosyal olanakları ve konumları onları en çok tercih edilen okullar haline getirmektedir.

ac-kiz-yurdu-blog-universite-egitimi-neden-gereklidir-img-3

A&C Özel Kız Öğrenci Yurtları

Ankara’daki en başarılı üniversitelere son derece yakın konumda olmasıyla öne çıkan A&C Özel Kız Öğrenci Yurtları, Ankara kız öğrenci yurdu denildiğinde akla gelen kaliteli kurumlardan bir tanesidir. Gazi Üniversitesi’nin hemen arkasında yer alan kız öğrenci yurdu Gazi Üniversitesi, Hacı Bayram Veli Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi Tandoğan Kampüsü’ne 3-5 dakikalık yürüme mesafesinde bulunmaktadır. Ayrıca yurtlardan metro istasyonuna 10 dakikalık bir yürüyüşle, Kızılay’a ise çok yakından geçen otobüs ve dolmuşlarla kolayla ulaşılmaktadır. A&C Özel Kız Öğrenci Yurtları Ankara’da bulunan diğer tüm üniversitelere de kolay ulaşım bağlantısı sağlamaktadır.

Neden A&C Özel Kız Öğrenci Yurtları

Güvenilir kız öğrenci yurdu arayanların adresi olan A&C Özel Kız Öğrenci Yurtları konumu ve sunduğu hizmetler itibari ile birçok avantaj sağlamaktadır. 3 ayrı binada hizmet veren yurtlar ailelerin ve öğrencilerin yaşadığı sakin ve güvenli bir muhitte bulunmaktadır. Yurtlardan Ankara’nın en başarılı üniversitelerine ulaşım kolaylıkla sağlanmaktadır. Tüm yurt odaları yüksek standartlarda, şık ve kullanışlı mobilyalar ile dekore edilmiştir. Odalarda LCD TV, buzdolabı, çalışma masası, kitaplık ve ortopedik yataklar bulunmaktadır. Odalarda hafta içi her gün temizlik yapılmakta, 15 günde bir nevresimler değiştirilerek öğrencilere temiz ve konforlu bir yaşam alanı sunulmaktadır. Yurtlarda öğrencilerin eşyalarını bırakabileceği dolapların da bulunduğu etüt odası yer almaktadır. Her gün açık büfe kahvaltı ve 4 çeşit akşam yemeği verilmektedir. A&C Özel Kız Öğrenci Yurtları, sunduğu tüm bu olanaklar ile Ankara’daki en rahat ve güvenli konaklama adreslerinden biri olarak öne çıkmaktadır.

Diğer Blog Yazıları
Sıkça Sorulan Sorular
  • A&C Özel Kız Öğrenci Yurdunun her şubesinde çamaşır yıkama hizmeti bulunuyor mu?
    Öğrencilerimiz diledikleri zaman ücreti mukabilinde, tüm şubelerimizde mevcut olan çamaşır yıkama hizmetimizden yararlanabilirler. 7 kg - 9 kg çamaşır yıkama kapasitesine sahip makinelerde çamaşır yıkama hizmetimize, deterjan ve kurutma hizmeti de dahildir. Astım ve diğer alerjik hastalıklarda çamaşır ve deterjan kokusu bu hastalığa tetikleyici özelliğe sahiptir. Bu sebeple; çamaşır kurutma hizmeti büyük önem arz etmektedir. Özel A&C Kız Öğrenci Yurtları, bu aşamada hizmet kalitesini yükselterek yıkanan her çamaşırı herhangi bir ek ücret almadan yıkama ücreti mukabilinde kurutmaktadır.
  • Ütü hizmetinden nasıl faydalanabilirim?
    Ütü hizmetimiz, gece saat 24:00'a kadar görevlilerimizin bilgisi dahilinde ücretsiz olarak verilmektedir. Öğrencilerimizin güvenliği için ütü hizmetimiz, sadece kamera sisteminin olduğu yerlerde verilmektedir.
  • Gazi Üniversitesi'ne nasıl ulaşabilirim?
    Gazi Üniversitesi merkez kampüse 3 şubemizden de ortalama 200 metre mesafeler arasında ulaşılabilir. Özel A&C kız öğrenci yurtları olarak tüm şubelerimizden Gazi Üniversitesi merkez kampüse (Gazi Eğitim, Eczacılık, Fen, Spor Bilimleri, Teknoloji Fakültesi ve merkez kütüphane...) yürüyerek 5 dakika içerisinde ulaşmanız mümkündür. Ayrıca yurtlarımızın önünden geçen 220-221 numaralı otobüslerle Gazi Üniversitesi diğer kampüslere (Gazi Tıp, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Bankacılık ve sigortacılık yüksekokulu...) ulaşmak da mümkündür. Ankara'da özel öğrenci yurdu olarak Gazi Üniversitesi'ne yakınlık bakımından öğrencilerimize ayrıcalık sunmaktayız. Sunduğumuz bu hizmet ile hem öğrencilerin daha fazla uyumasını hem de günün en önemli öğünü olan kahvaltıyı rahatça yapabilmeleri için imkan tanımaktayız. Ankara'da öğrenci olmak Gazi Üniversitesinde öğrenci olmak ve yurdumuzda kalmak gerçekten büyük ayrıcalıktır. Gazi Üniversitesinde okuyacaksan haydi sende katıl aramıza... Bu ayrıcalıkları yaşamak için daha fazla zaman kaybetme.
  • Hacı Bayram Veli Üniversitesi'ne nasıl ulaşabilirim?
    Hacı Bayram Veli Üniversitesi Edebiyat Fakültesi yurdumuzun arkasında olup yürüme mesafesi 5 dakikadır. Hacı Bayram Veli Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve İİBF’ye yürüme mesafesi 10 dakika olup ancak dileyen öğrencilerin yurtlarımızın önünden geçen 220-221 numaralı otobüslerle bu fakültelere ulaşması mümkündür.
  • Ankara Üniversitesi'ne nasıl ulaşabilirim?
    Gazi Üniversitesi'ne yakın olduğumuz kadar Ankara Üniversitesi Tandoğan kampüsüne de yakın mesafedeyiz. Yurtlarımızın önünden geçen 220-221 numaralı otobüslerle Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, Fen Fakültesi ve Mühendislik Fakültesi (Fizik ve kimya Mühendislikleri Bölümü)'ne ulaşmak da mümkündür.
  • Türk Hava Kurumu Üniversitesi'ne nasıl ulaşabilirim?
    Özel A&C Kız Öğrenci Yurtlarımızdan, tahminen 6-7 dakika içerisinde tren istasyonlarına ulaşarak Türk Hava Kurumu Üniversitesine gidebilirsiniz. Tren ile okula ulaşım 15-20 dakika içerisinde gerçekleşmektedir. Trenin çalışmadığı zamanlarda yurtlarımızın önünden geçen dolmuşlarla 10 dakika içerisinde üniversitenin ücretsiz servis durağı olan Ostim'e ulaşıp, okul servis hizmetinden faydalanabilirsiniz.
  • Ankara'da Kız Yurdu olarak yurt kapasite kaç kişiliktir?
    Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı olarak çalışan kız yurdumuzun kapasiteleri, verilen kontenjanlardan daha az tutularak, öğrencilerimizin rahatı ön planda tutulmuştur. Ankara'da özel yurt fiyatları içerisinde de kaliteli hizmet standardına rağmen fiyat politikası ülkenin genel ekonomik yapısı düşünülerek belirlenmiştir. Özel yurt fiyatları araştırıldığında bizim fiyat politikamızın her bütçeye uygun olduğu görülecektir.
  • Yurdumuzda misafirlerimizi ağırlayabiliyor muyuz?
    Elbette... Özel A&C kız öğrenci yurtları olarak öğrencilerimizin anneleri idareden uygunluk alarak yılda 2 kez ücretsiz konaklayabilirler. Diğer bayan misafir grupları ise belli ücrete tabii tutularak ve idare tarafından istenilen evrakları temin ederek yurtlarımızda konaklayabilirler.
  • Yemekler hakkında detaylı bilgi verir misiniz?
    Özel A&C Kız Öğrenci Yurtlarında, her sabah zengin çeşitlerle açık büfe kahvaltı hizmeti verilmektedir. Akşam yemeklerinde ise her gün 4 çeşit olmak üzere sağlıklı ve besleyici yemekler çıkmaktadır. Yemeklerimizin lezzeti, kalitesi ve annelerinizin lezzetini aratmayacağı konusunda da son derece İDDİALIYIZ.
E-Bültenimize Kayıt Olun
Ad Soyad
E-Posta
Tüm gelişmeleri anlık takip edebilmek için e-posta adresinizi bizimle paylaşın.