Üniversitede Öğrenci Olmak
Üniversite hayatı, yetişkinliğe ve planlı bir geleceğe ilk adımlarının atıldığı; bilgilerin aktarıldığı, yeni fikir ve buluşların üretildiği bir platformdur. Gerçek anlamda özgür olmayı, hayatın kontrolünü eline almayı, kendi kararlarını verebilmeyi sağlayan üniversite yaşamında yeni bir çevre ve kimlik kazanarak bambaşka bir dünyanın kapılarını aralayabilirsiniz.
Doğru bölüm tercih etmek, ilgi alanlarına hitap eden seçmeli derslere katılmak ve üniversite kapsamında gerçekleşen projelere dahil olmak, gerçek bir üniversite deneyimi kazandırmaktadır. Üniversite öğrencilerinin ilgi alanları doğrultusunda seçim yapmalarını sağlamak, alternatifler hakkında bilgilendirmek, cesaretlendirmek, tavsiyeler vermek ve onları doğru yönlendirmek ailelerin ve eğitimcilerin sorumluluğudur.
Ders Seçiminde Dikkat Edilmesi Gereken Genel Unsurlar
Üniversitelere göre değişiklik gösterse de, üniversite birinci sınıfta genellikle zorunlu dersler görülmektedir ve seçmeli ders yoktur. Seçmeli ders opsiyonu bulunan öğrencilerin, mutlaka ders seçimi ile ilgili bilgi edinmesi gereklidir. Yanlış seçimler yapmak ya da başvuru tarihlerini kaçırmak, öğrencilerin eğitim hayatını olumsuz etkileyebilir.
- Ders içeriği, öğrencinin bağlı bulunduğu bölüm ile ilgili olmalıdır. Mecburi derslerin yanında alınması gereken seçmeli dersleri, kariyer hedefi ve ilgi alanları göz önünde bulundurarak seçmelisiniz. Mesleki açıdan gelişiminize katkı sağlayabilecek seçmeli dersler, mesleğinizi icra ederken daha hâkim ve üretken olmanızı sağlayabilir.
- Eğitim süresince öğrencinin zorlanmaması için kişisel yetenekler doğrultusunda ders seçilmelidir. Ders seçerken yüksek ders puanını baz almak yerine, dersin kişiye ne kadar uygun olduğu dikkate alınmalıdır. Özellikle de zorunlu olan bölüm dersleri ağır olanlar, becerileri doğrultusunda ders seçerek daha keyifli zamanlar geçirebilir. Bu şekilde uzmanlık kazanılması gereken mecburi derslerin puanı daha yüksek olur, öğrenci zorlanmaz ve yıl kaybetmez.
- Öğrencilerin, seçilen derslerin saatlerinde çakışma olmadığından emin olması gerekir. Lisans yönetmeliğinde de yer alan bu uyarı, ders seçerken dikkat edilmesi en önemli hususlar arasında yer alır. Ayrıca, başvuru tarihlerinin takip edilmesi ve gerekli prosedürlerin yerine getirilmesi de hayati önem taşır. (Örneğin, bazı bölümlere yönelik seçmeli dersler için bölüm dekanlığının imzası/onayı gerekir.) Bu gibi konularda dikkatsiz olmak, öğrencinin zorlanmasına ve eğitim yıllarında kayıplara neden olabilir.
- Her üniversitede öğrencileri yönlendiren ve birçok konuda yardımcı olan danışmanlar görev yapar. Ders seçmeden önce bölümün yetkili danışmanıyla görüşülmesi ve önerilerinin değerlendirilmesi gerekir. Üniversite tarafından atanan danışman eşliğinde ders seçimi yapmak, hem zamanınızı daha etkin kullanmanıza hem de başarıya giden nitelikli bir eğitim almanıza yardımcı olur.
- Öğrenci, seçtiği dersten emin olmadığında ya da bırakmak istediğinde "Ekle-Sil Haftası"nda dersi bırakmalıdır. "Ekle-Sil Haftası" genellikle üniversiteler başladıktan sonra ders yoğunluğunun olmadığı bir alışma sürecidir. Ders değiştirmek isteyenler, bu zaman dilimini takip ederek değerlendirebilir.
Kampüs Hayatı
Kampüs; üniversite ve üniversiteye bağlı tüm birimlerin bir arada bulunduğu bir alandır. Bu alan içerisinde; eğitim binaları, öğrenci yurtları, kütüphane , spor salonu, kantin gibi öğrencilerin sosyalleşmek için ihtiyaç duyduğu yaşam alanlarını mevcuttur.
Kampüs hayatının öğrencilere pek çok katkısı vardır. Yalnızca eğitim değil, sosyal açıdan da öğrencinin gelişimini destekleyen kampüs hayatı, bütün avantajlarından faydalanılması gereken bir dünyadır. Derslere ve sınavlara düzenli katılımın yanı sıra üniversitenin etkinliklerinden ve sosyal olanaklarından faydalanmak oldukça önemlidir. Öğrenciler üniversite kapsamında düzenlenen geziler, yarışmalar, şenlikler gibi etkinlikler sayesinde hem eğlenirken yeni şeyler öğrenir hem de bağlantılar elde ederek gelecek hayatına yatırım yapar.
Üniversiteye Yeni Başlayanların Bilmesi Gerekenler
Üniversiteye yeni başlayacak kişiler, genellikle yeni ve bilmediği bir ortama atılacağı için endişelidir. Bu dönemi stresle geçirmemek, özellikle de okulun ilk günlerinde gerilmemek için motivasyonun yüksek tutulması gerekir. Üniversite öğrencisi olma fikrine alışmak, kendine güvenmek ve kampüse dair bilgi edinmek kişinin motivasyonunu arttırabilir.
- Üniversiteye yeni başlayacak olan kişilerin üniversitenin bulunduğu şehir ve ulaşımı ile ilgili gerekli bilgilere sahip olması gerekir.
- Üniversite başka şehirdeyse şayet genellikle karşılaşılan ilk sorun barınma problemidir. Seçenekler arasında KYK yurtları, özel yurtlar ya da kiralık evler yer alır. Seçim yaparken gelir-gider tablosu, okula yakınlık, ulaşım zorluğu ve ulaşım maliyeti gibi hususlar en doğru şekilde değerlendirilmelidir.
- Konaklama yeri belirlendikten sonra olası herhangi bir sağlık ya da güvenlik riskine karşı hastane ve karakol gibi kurumların bulundukları yerler öğrenilmelidir.
- Kampüs, kütüphane, öğrenci kulüpleri, üniversite programları, üniversite kapsamında yer alan her türlü faaliyet hakkında bilgi edinmek gerekir. Öğrencinin yetenekleri doğrultusunda bu faaliyetler içerisinde yer alması okula olan adaptasyonunu ve okul başarısını arttırabilir.
- Sosyal becerileri kazanmak, sosyal hayat- akademik hayatı dengesi sağlamak ve sorumluluk duygusuyla hareket etme alışkanlığı edinmek, üniversite hayatı için sağlam bir altyapı oluşturabilir.
- Bağlı bulunan bölümün eğitim dili ne olursa olsun yabancı dil öğrenmek, hayatın her döneminde avantaj sağlar. Mümkün olduğunda uluslararası turlara ya da üniversitenin sunduğu çeşitli programlara katılmak, yabancı dil öğrenmeyi ve kültürel edinimi önemli oranda destekleyebilir.
- Eğitim ve konaklama giderleri için maddi imkânı yetersiz olan öğrenciler, bulundukları şehirde boş zamanlarına uygun iş alternatiflerini araştırabilir. Bu gibi konularda bazen üniversite danışmanları da öğrencilere
- Öğrenci ve danışman diyalogunun iyi olması bir öğrenciler için her anlamda önemli bir avantajdır.
Kampüse Yakın Yurtta Konaklamanın Avantajları ve "A&C Özel Kız Öğrenci Yurtları"
Bir öğrenci için konaklama yeri ve kalitesi çok önemlidir. Konaklama yerinin aranan şartlara sahip olması ve kampüse yakınlığı öğrencilere büyük avantaj sağlamaktadır. Kampüs ve konaklama yeri arasındaki mesafenin yakın olması; öğrencinin ulaşımla zaman kaybetmemesi, ulaşım için ek ücret ödememesi aynı zamanda da dikkatinin dağılmaması açısından önemlidir. Özellikle de Ankara gibi büyük şehirlerde bulunan üniversiteleri tercih edenlerin konaklama seçimi yapmadan önce ulaşım, zaman ve maliyet faktörlerini dikkate alması gerekmektedir.
Kaliteli ve nitelikli bir eğitim almak, başarıyla geçecek bir hayatın başlangıç noktası olabilir. Konaklama yerinin seçimi de bu mükemmel deneyimin önemli bir parçasıdır. Konaklama hizmeti veren kurumun, hijyenik şartları ve hizmet kalite standartını yerine getirmesinin yanı sıra güvenlik ve sorumluluk bilincine de sahip olması gerekir. Öğrencinin yurt ortamını benimseyebilmesi ve huzurlu olması çok önemlidir. Bu niteliklere sahip olan A&C Özel Kız Öğrenci Yurtları, öğrencilere özel bir konaklama deneyimi sunar.
A&C Özel Kız Öğrenci Yurtlarının öncelikli amacı; öğrencilere ev rahatlığını yaşatabilmektir. Ortopedik yataklar, özel etüt odaları, dinlenme salonları, düzenli temizlik hizmeti, sağlıklı ve besleyici öğün seçeneklerine kadar her konuda kaliteli bir hizmet sunan A&C Özel Kız Öğrenci Yurtlarında her detay incelikle düşünülmüştür. Güvenliğin ön planda tutulduğu yurt politikası gereği magnetli giriş ve kamera kayıt sistemleri kullanılmaktadır. Sorumluluk bilinci ve güvenlik ilkesiyle hizmet veren "Veli Bilgilendirme Sistemi" de Özel Kız Öğrenci Yurtlarının sunduğu ayrıcalıklı hizmetler arasında yer alır. A&C Özel Kız Öğrenci Yurtlarının sağladığı hizmetlerle hedeflediği, öğrencinin eğitim süresi boyunca yalnızca eğitim hayatına odaklanmasını mümkün kılmaktır.